HAZARDTÜRK
HOŞGELDİNİZ BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN LÜTFEN ÜYE OLUNUZ
RADYAKMETRE KULLANIM TALİMATI 2 2251_afet1
HAZARDTÜRK
HOŞGELDİNİZ BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN LÜTFEN ÜYE OLUNUZ
RADYAKMETRE KULLANIM TALİMATI 2 2251_afet1
HAZARDTÜRK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HAZARDTÜRK

DOĞAL AFETLER,ARAMA KURTARMA,YANGIN,KBRN (NBC), İLKYARDIM,ASTROLOJİ PAYLAŞIM PORTALI
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 RADYAKMETRE KULLANIM TALİMATI 2

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
h@z@rd
SİTE KURUCUSU ADMİN
SİTE KURUCUSU ADMİN
h@z@rd


Mesaj Sayısı : 402
Rep : 5500
Rep Gücü : 18163
Nerden : geldik gidiyoruz
Kayıt tarihi : 24/07/09
Yaş : 43

RADYAKMETRE KULLANIM TALİMATI 2 Empty
MesajKonu: RADYAKMETRE KULLANIM TALİMATI 2   RADYAKMETRE KULLANIM TALİMATI 2 Icon_minitimePtsi Tem. 27, 2009 12:55 pm

ÇALIŞTIRMA
HARİCİ K0NTROLLER
Cihaz üzerindeki iki kontrol düğmesi mevcuttur.Açma/kapama (ON/OFF) ve konum (MODE) düğmesi.
ON/0F DÜGMESİ
Cihaz açılıncaya kadar ON/OFF düğmesine basınız, ”all elements on” yazısı gelir ve mikropsesör başlatma prosedürüne geçer. Bu prosedürün bir kısmı EEPR0M üzerinde depolanmış olan kalibrasyon sabitelerinin okunmasıdır. Eğer EEPROM bir hata görürse bu,cihaz açıldığında El. kodu ile belirtilir.
Çizgisel gösterge ve sayısal Gösterge cihaz stabilize oldukça küçülen değerler gösterir. İlk okuma genellikle 50R/st civarından baş1ayarak, 0,5 mR/st den az bir rakama 40 sn.de ulaşır. Ekranda radyasyon okuma ile ilgili değerler haricindeki diğer bilgiler silinince cihaz ölçüme hazır hale gelir.
NOT
Ölçüm öncesi bir dakikalık ön ısıtma süresi tavsiye olunur. Eğer cihaz aşırı bir sıcaklık değişimine maruz kalmışsa (örneğin sıcak bir odadan, soğuk bir ortama çıkarılmışsa) bu süre daha da uzundur.
MODE DÜĞMESİ
Model 450 BE kominikatör aksesuarını (450-JA) kullanarak şu şekilde konfigure edilebilir:
1. Mode düğmesi radyasyon hızı ve toplam doz (Integrated expesure) seçim anahtarı olarak kullanılır.
2. Mode düğmesi dondurma (FREEZE) modunu devreye sokar ve çı¬karır.
3. Mode düğmesi fonksiyonsuz hale getirilebilir.
MODE düğmesi 1 ve 2. sıradaki zıt fonksiyonlara ayarlanması kominikatör kullanmaksızın aşağıdaki prosedürle yapılabilir.
1. Cihazı kapatın.
2. MODE düğmesine basın.
3. MODE düğmesi basılı durumdayken cihazı açın.
4. Ekran tüm elemanlar devrede (ALL EL£MENTS ON) konumunda i¬ken MODE düğmesini bırakın.
5. MODE düğmesini doz hızı ve yeni seçilmiş dondurma veya toplam doz (Integrate) modun da kullanabilirsiniz.
FREEZE (DONDURMA)
Cihaz Freeze modunda çalışabilecek durumda konfigüre edildiğinde Mode düğmesi Freeze anahtarı olarak kullanılır. Mode düğmesine ekranda FREEZE yazısını görünceye kadar basın. Freeze modunda çalışma kullanıcıya, bu mod aktif duruma geçtiğinden itibaren elde edilmiş en yüksek doz hızının bir referans ola¬rak gösterilmesini sağlar, bu en yüksek okuma çizgisel göstergede tek bir çizgi olarak görünür. Herhangi bir anda okumakta olan gerçek değer ise sayısal göstergede ve ayrıca çizgisel göstergede takip edilebilir.Herhangi bir anda ölçülen değer Freeze çizgisinin üzerinde bir değer ise bu çizgi bu defa o yüksek değere kayar.
45OB’nin çalışma aralığı okunan en yüksek değere göre kilitlenir. Örneğin çizgisel gösterge 10, 20, 30, 40, 50 olarak derecelendirilmişken, Freeze çizgisi 47 mR/st konumunda olsun, bu du¬rumda birden hızın 12O mR/st’e fırladığını kabul edelim, bu durumda çizgisel göstergenin derecelenmesi 100, 200, 300, 400, 500, olarak değişecek ve FREEZE çizgisi 12O mR/st’ e yerleşecektir. Daha sonra ölçülen değer 100 mR/st”in altına düşse bile çizgisel göstergenin derecelemesi değişmeyecek (yani 10, 20, 30, 4O, 50 Şekline dönmeyecektir. Bu değişim ancak F~REEZE modunun devreden çıkarılması ile gerçekleşecektir.) Bununla birlikte dijital gösterge okunan gerçek değeri göstermeye devam edecek¬tir. Cihaz tekrar MODE düğmecine basılana kadar FREEZE modunda kalacaktır.
ESTEGRASYON MODU (TOPLAM RADYASYON)
Bu mode cihaz açıldıktan 30 en. sonra devreye girer. Bu mode için cihazın MODE düğmesinin bu konumu seçecek şekilde konfigüre edilmiş olması gerekir. MODE düğmesi cihazın açılmasından scnra 30 sn. içinde basılırsa.ekran önce “O” okuyacak daha sonra ıntegrasvon başlandığında “0.0 Msv gösterecektir, MODE düğmesine basarak doz hızı okumasına geçebilirsiniz, tekrar toplam değeri görmek için MODE düğmesine 5 sn basın. Ekran silinerek 0.0 usv değeri gözükecektir. Toplam doz 999 R.e ka¬dar gözükür.(9.9 Sv)
KENDİ KENDİNE KONTROL
450B ilk açıldığında kendi kendine bir fonksiyon testi işlemi yürütür. Eğer cihaz bu testi başarı ile tamamlarsa operasyon moduna girer. Eğer cihazda herhangi bir arıza varsa cihaz kilitlenerek operasyon moduna geçmez.
450B-lA KOMİNİKATÖR İLE CİHAZA DIŞARIDAN KUMANDA EDİLMESİ
MONTAJ
450B periyodik olarak infrared alıcısı ile herhangi bir infrared sinyal girişi olup olmadığını kontrol eder.ON/OFF ve MODE düğmelerinin dış köşelerinde yer alan iki göz bu infrared alıcı dedektör1erdir Kominikatör ahizesinin uçlarının bu alıcılara karşılık gelecek şekilde cihaz üzerine yerleştirilmesiyle cihaz kominikasyon moduna geçer ve 45OB’nin ekranı silinerek “CO” mesajı görülür.
450A-1 bir monitör veya rs-232 konnektör kullanan 1200 bautrate’lik bir yazıcıya bağlanabilir, bu yazıcı yerine modemli bir PC bilgisayarda kullanılabilir, Terminal veya bilgisayar 1200 baut hızı 7 data bit, no parity bit ve 2 stop bit (örneğin, 7 data bit, mark parity 1 stop bit)set edilmeli.
Model 450-lA kominikatörün montajı;
1. Kominikatör ahizesini cihazın üzerine yerleştirin.
2. Bu yerleştirmede yaylı kiplerin cihazın ön yüzündeki yarıklara gelmesine dikkat edin.
3. Bağlantı kablosunu cihazın ön alt. tarafından , korninikatörün ana kutusuna bağlayın.
NOT
Eğer bağlantı kablosu doğru takılmamışsa, kominikatör çalışmaz
4. Cihazın ekranında “CO’ mesajı görüldüğünde bilgisayardaki SPACE tuşuna iki kez basın, böylece radyakmetre otomatikman doğru iletişim hızı olanı 1200 bautu seçecektir.
Radyakruatre “CO” mesajını gösterdikten ve SPACE tuşuna iki kez bastıktan sonra terminalde bir cevap görülmezse şu testi yapın:
a. Kominikatör ile terminalin RS-232 kablosu ile bağlan¬mış olup olmadığını kontrol edin.
b. Kominikatör “Data terminal ekipmanı” veya “Data kominikasyon ekipmanı olarak ku1lanı1abi1ir.Termina1 konfigürasyonunda 2 pin üzerinden aldığı datayı 3 pin üzerinden 25 pin konnektöre. gönderir. Data kominikasyon konfigürasyonunda 2 pin üzerinden data gönderir. 3 pin üzerinden a1ır. Kominikatör fabrika çıkışında “data terminal ekipmanı” olarak konfigüre edilmiştir.
c. Kullanılan terminal veya bilgisayarı şu şekilde test edin:
ca. Kominikatör giren konnektörün 2 ve 3. pinlerini bir küçük tornavida veya metal parça ile kısa devre edin. Bu cihazın kendine bilgi göndermesini sağlar.
cb Klavyeye bazı karakterler yazın ve ekranı gözleyin,eğer ekranda bir cevap yoksa, cihazın kullanma talimatına başvurur.
d. Eğer bir modern programı kullanılıyorsa bu programın doğru yüklendiğine ve çalıştığına emin olun. Modem programının 450—la ile uyumlu olup olmadığını kontrol edin. 450-İA X-ON ve X-OFF gibi protokoller ile çalışmaz, modern programı terminal modunda olmalıdır.
Eğer 450B ekranında ‘CO” mesajı alınamıyorsa;
da. 450-Al kominikatörünün, e1ektriğe bağlı olup olmadığı¬nı kontrol edin.
db. Bağlantı kablosunun, cihazın taşıma sapının sağ tarafına bağlı olduğunu kontrol edin. Kominikatör ahizesini yanlara doğru ufak hareketlerle oynatarak ayarlamak doğrudur.
Hala problem devam ediyorsa, servis ihtiyacı mevcuttur.
OPERASYON
Bilgisayar ile 450B arasında kominikasyon bağlantısı kurulunca ekranda şu menü görülür:
CALIBRATE FACTOR FUNCTIONS
F READ SAVED
M MODIFY
R REVIEW MODIFIED
E EXIT,SAVE NEW
Q QUIT, KEEP OLD
MODIFY OPRRATIONS
U UNITS
H FEEEZE/İNTEGPRATE
A SET BLINK ALARM
CMD ?
Program, tek kelime komutları CHD ? de almaya hazırdır.
“CALIBRATING FUNCTIONS” ve MODIFY OPERATİON” komutları aşa¬ğıda açıklanmıştır.
CALIBRATING FUNCTIONS
F Bu komut kalibrasyon katsayılarını ve dahili EEPROW dan alınan diğer datayı okur ve ekrana getirir. Cihaz fabrika Calibrasyonu tarihleri,teknisyenin adının ve soyadının ilk harfleri görü1ür.

M Bu komut, kullanıcının mevcut kalibrasyon faktörünü değiştirmesine imkan sağlar. Maksimum ve minimum limitleri %85 ve %130 olur. Doz hızı kalibrasyon faktörünün l00 den 110 a değişmesi cihazın sabit alanda okumasını %10 artırır. Entegraeyon (toplam doz) faktörünün 100’den 110’a getirilmesi aynı sabit alanda aynı sürede doz okumasını azaltacaktır. Zira integrasyon kalibrasyonu resiprocal bir bağlantıdır.
R Bu komut kullanıcının mevcut kalibrasyon sabitlerini değiştirmesini sağlar.
T Bu komut. kullanıcının değiştirilen kalibrasyon katsayıları EEPROM a yüklenmeden. radyakmetrenin test operasyonuna tabi tutulmasını sağlar. Bu saniyelik hız değerleri terminale gönderilir. Bu komuttan çıkmak için bilgisayardaki SPACE çubuğuna müteakip defalar basınız.
E Bu komut kullanıcının kalibrasyon sabitlerini ve operasyonel parametre1eri EEPROM’a yüklemesini sağlar. Notes kısmı¬na 14 karakterlik bir notta yazılabilir. Bu fonksiyondan çıkmak için bilgisayarın ESC tuşuna basınız.
Q Bu komut ile değiştirilen kalibrasyon katsayıları ve 0perasyon parametreleri EEPROM’a yüklemeden programdan çıkılır.
OPERASYON FONKSİYONLARI
U Bu komut ölçüm birimlerinin konvansiyonel birimlerden SI veya SI dan konvansiyonel birimlere dönüşümünü sağlar.
H Bu komut ile MODE düğmesinin FREEZE’ den INTEGRATE veya INTEGRATE den FREEZE’e dönmesini sağlanır.
A Bu komut ile kullanıcının yanıp gönen ışıklı alarm limitini set etmesi sağlanır. Bu limit fabrikaca 5O R/st’e set edilmiştir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
RADYAKMETRE KULLANIM TALİMATI 2
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» RADYAKMETRE KULLANIM TALİMATI

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
HAZARDTÜRK :: DOĞAL OLMAYAN AFETLER :: KBRN ( NBC ) :: KBRN HAKKINDA BİLGİLER-
Buraya geçin: